Sint Pietersberg, een bewogen geschiedenis * Euglena 3 – 2002

In het derde deel van de natuurbehoudreeks rond de Sint-Pietersberg wordt beschreven hoe de historische kennis van een gebied een belangrijke bijdrage kan leveren aan de adequate bescherming ervan. Het artikel geeft een overzicht van de totstandkoming en de evolutie van het cultuurlandschap op de Sint-Pietersberg.

In de prehistorie ging de mens voor het eerst aan landbouw doen. Primair bos werd gedegradeerd met de zogenaamde hak- en brandtechniek of door begrazing met huisdieren. De vruchtbare leemgronden van Zuid-Limburg hadden als voordeel dat ze niet zo gauw uitgeput raakte door de akkerbouw, vandaar dat er in de streek uitzonderlijk veel sporen uit die periode te vinden zijn. Het landschap van toen kan voorgesteld worden als een bosrijk gebied met open stukken.

Tijdens de Romeinse periode was de streek rondom de Sint-Pietersberg dicht bewoond. Hierdoor kan aangenomen worden dat de Sint-Pietersberg toen al sterk ontbost was. In de middeleeuwen worden de laatste beboste stukjes van de berg in cultuur gebracht. Tot de 19e eeuw bleven de bossen op de Sint-Pietersberg vooral beperkt binnen een kasteeldomein (bv. het bos rondom Caestert). Door een gebrek aan grondwater was het plateau van de Sint-Pietersberg nauwelijks bewoond. Het werd met name gebruikt voor het telen van graan. Deze landbouw in vroegere tijden had wel een probleem; mest was een schaars product, maar broodnodig voor de akkerbouw. Dit probleem werd met name opgelost door herders met schapen in te zetten. Op die manier werden voedingsstoffen van de graslanden via de stal naar de akkers gebracht. In eeuwenoude stabiele cultuurlandschap kwam een buitengewone rijke fauna en flora tot ontwikkeling. De Sint-Pietersberg is vooral bekend omwille van zijn plantenrijkdom. In de moderne tijd (aan het einde van de 19e eeuw) hebben infrastructuurwerken die te maken hebben met transport en de winning van zachte kalksteen of mergel een diepgaande invloed op het landschap. Hoe diepgaand deze invloed is kunt hier lezen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close