De Sint-Pietersberg en haar permanente populatie jeugdbonders * Euglena 4 – 2002

Vele handen maken een mooie berg!

Sinds 1979 is er op de Sint-Pietersberg geen jaar voorbij gegaan zonder werkkamp. De jeugd heeft zo de typische kalk- en heischrale graslanden onderhouden en het beheer ervan systematisch opgevolgd en geëvalueerd. Zo is voorkomen dat een belangrijk stuk diversiteit verloren is gegaan.

Sinds 1979 is er op de Sint-Pietersberg geen jaar voorbij gegaan zonder werkkamp. De jeugd heeft zo de typische kalk- en heischrale graslanden onderhouden en het beheer ervan systematisch opgevolgd en geëvalueerd. Zo is voorkomen dat een belangrijk stuk diversiteit verloren is gegaan.

Het hele prille begin van de aanzet tot… wordt in 1976 al gezet toen enkele leden van de Belgische Jeugdbond voor Natuurstudie (BJN, één van de twee voorlopers van de JNM) kennis maakte met Charles Tihon, een vurige pionier van het natuurbehoud op de Waalse Sint-Pietersberg. Twee jaar later brachten jeugdbonders, op kamp in Voeren, opnieuw een bezoek aan de ouder wordende Tihon en de natuurgebieden in de omgeving. Of het door de jenever kwam of enkel door onuitputtelijk enthousiasme, in die zomer werd de belofte gedaan om het jaar nadien met een schare werkers naar de Sint-Pietersberg te komen. Een belofte die werd nagekomen! Hoe dit precies in zijn werk ging; waar er gewerkt werd; en hoe het met de kampsfeer zat… dit alles kunt u hier lezen. Een mooi artikel over hoe de kampen begonnen en zijn gebleven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close